Kısırlık (infertilite), kadında hiç gebeliğin oluşmaması ya da önceden gebelik oluşsa da başka bir gebeliğin oluşmaması şeklinde olabilir. Bir sene boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda kısırlık akla gelmektedir. Kadın ve erkekte eşit oranlarda görülen kısırlık sorunu, %10’luk bir oranda iki taraf için de hiçbir sebep saptanamamasına rağmen görülebilir. Yaşın ilerlemesi kısırlık için en yaygın sorunların başında gelmektedir. Özellikle de kadının 35 yaşından büyük olması durumda, doğurganlık yetisinin azaldığı görülmektedir. Özellikle yeni evli çiftler, 3 ay içerisinde gebelik oluşmadığında kısırlık sorununun meydana geldiğini düşünebilmektedir.
Ancak 35 yaşından küçük olan çiftler, gebelik için bir sene beklemeli, bu süre boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkide bulunmalıdır. 35 yaşından büyük olan çiftler için, bekleme süresi ise 6 aydır. Buna rağmen gebelik gerçekleşmeyen çiftler, mutlaka bir uzmana başvurmalı ve kısırlık tedavilerine başlamalıdır.
İzmir kısırlık tedavileri, çiftin kısırlık sebeplerine göre belirlenmektedir. Bu sebeple de standart bir süre vermek yanlış olacaktır. Çiftin tedavi boyunca sabırlı olması oldukça önemlidir. Kısırlık tedavileri çeşitli durumlarda bir ay sürerken, altta yatan sebeplerin tedavi edilmesine başlı olarak 6 ay da sürebilmektedir. Aşılama ya da zamanlı cinsel ilişki gibi yöntemler ise daha kısa sürede tamamlanabilmektedir.
Kadın kaynaklı kısırlık sebepleri %45 oranında görülürken, erkek kaynaklı kısırlık sebepleri de %45 oranında görülmektedir. Geriye kalan %10’luk kısım ise açıklanamayan kısırlık olarak ifade edilir. Bu aşamada, yapılan muayene ve tetkiklere rağmen herhangi bir kısırlık sebebi saptanamaz.
Sigara
Obezite (Şişmanlık)
Servikal stenoz (rahim ağzının kapalı olması)
Vajinismus
Düzenli ve doğru cinsel ilişki olmaması
Rahim içerisinde yapışıklıklar olması (Asherman sendromu)
Luteal faz yetmezliği
Erken menopoz, erken over yetmezliği
Kemoterapi ve radyoterapi almış olmak
Kısırlık tetkikleri erkek için, 3 günlük bir cinsel perhizden sonra alınan sperm örneğinin analiz edilmesiyle başlar. Bu sayede sperm sayı ve kalitesi belirlenir. Gerekli durumlarda ürolojik muayenede de yapılabilmektedir.
Kadın için yapılan tetkik ve muayeneler daha detaylıdır. Rahmin ve yumurtalıkların durumu, adet düzeni, yumurtalık rezervleri, hormon değerleri, tüplerin tıkalı olup olmadığı, sperme karşı alerjik reaksiyon araştırması, yumurta hücrelerinin kalitesi gibi birçok faktör araştırılmaktadır. Bunun dışında kadında çikolata kisti, miyom ya da polip gibi yapılar da gebeliğe engel teşkil edebilmektedir. Tüm bu faktörlerin araştırılmasından sonra kısırlık sorunun neden kaynaklandığı tespit edilir. Ardından çifte uygun bir tedavi protokolüne başlanır ve tedavi başlar.